Tips voor het branden van waxmelts

Waxmelts branden

Wat zijn waxmelts en hoe gebruik je ze?
Waxmelts zijn kleine hoeveelheden wax met een geurolie eraan toegevoegd. Ze komen in kleine of grote cups, tabletten of in een grappige vorm.

Je kunt waxmelts gebruiken op een geurbrander. Geurbranders zijn te koop in diverse tuincentra, woonwinkels maar ook bij bijvoorbeeld de Action of Xenos. Zodra de geurbrander warm wordt, zal de wax smelten en de geurolie verdampen. De snelheid en sterkte van deze verspreiding is afhankelijk van de geurbrander die je gebruikt.

Een waxmelt verdampt niet!
Een veel voorkomende fout. Men wacht tot het schaaltje van de geurbrander helemaal leeg verdampt maar dat gaat niet gebeuren. Een waxmelt is op zodra alle geurolie verdampt is. De geur is dan verdwenen, maar de wax ligt nog in je brander. Je ruikt dan een muffe, vettige lucht.

Heart & Home Zoete Zwarte Kersen waxmelt

Geurbranders
Geurbranders zijn er in allerlei soorten en maten. De meeste branders werken op een waxinelichtje maar je hebt ook elektrische. Zelf heb ik veel soorten branders zodat ik lekker kan kiezen waar ik zin in heb. Het hangt namelijk ook af van je brander hoe je waxmelt het doet. Zelf heb ik een aantal elektrische, deze worden niet te warm en smelten geleidelijker waardoor vaak meer geurnoten vrij komen en je waxmelt langer blijft geuren. Vooral zachte wax als Goose Creek doet het heel goed op elektrische branders.

Ook is de hoogte van je brander belangrijk voor de brandduur van je waxmelt. Een lage brander wordt heter omdat het schaaltje waarin je de melt plaatst, dichter bij de vlam van je waxinelicht zit. De geur is daardoor intenser maar ook sneller vervlogen. De geurolie verdampt dan namelijk sneller. Een hoge brander kan meer branduren geven, maar de geur is dan wel wat zachter/minder intens. Het is maar net wat je voorkeur is. Ook hierin heb ik graag de keuze per dag. Zo heb ik een aantal lage branders, variërend van 5 tot 10 cm hoog. Maar ook heb ik wat hoge branders. Hieronder zie je daar één van, deze is van Yankee Candle en heeft een los schaaltje.

Geurbrander

Waxmelts verwijderen
Het verwijderen van uitgegeurde waxmelts uit je brander kan nog wel eens een kliederboel worden. Daarom heb ik een aantal handige tips voor je. Wat ik zelf de handigste manier vind, is het gebruik van wattenbollen. Je kunt bij het Kruidvat voor nog geen euro een zak kopen. Je doet 1 of 2 wattenbollen in de nog vloeibare was en ze zuigen heel snel de was op. Je brander blijft bijna schoon achter! Het laatste beetje dat achter blijft veeg ik altijd weg met een keukenpapiertje of een vochtig huishouddoekje van de Action.

Waxmelt verwijderen uit brander

 

Als je een geurbrander hebt met een los schaaltje, kun je ook het schaaltje met de wax in de vriezer plaatsen. De wax krimpt en is dan heel gemakkelijk uit het schaaltje te wippen met behulp van een aardappelschilmesje. Dit lukt overigens met sommige soorten wax (o.a. Yankee Candle) ook zonder vriezer. Kijk dan wel uit met een glazen brander!

Ik ruik mijn waxmelt niet
Het komt nog wel eens voor dat je een waxmelt niet ruikt. Geen zorgen!
Probeer een andere brander, het kan zijn dat de geur op een andere brander beter uitkomt. Zo heb ik wel eens hardere wassoorten uit de elektrische brander gehaald en op een normale brander gelegd waarna ze het meteen goed deden. Of juist weer andersom. Het kan ook zijn, vooral als je veel gebrand hebt de afgelopen periode, dat je neus even een stop houdt. Je ruikt op een of andere manier minder. Ik zou dan even een aantal dagen tot misschien zelfs weken een pauze inlassen en niets brander.

Welke geuren zijn er?
Er zijn ontelbaar veel geuren verkrijgbaar. Iedereen heeft zo hun eigen persoonlijke voorkeur dus een advies voor geuren kan ik je niet geven, dat moet je toch echt zelf ontdekken. Het leukste is natuurlijk als je in een winkel kunt gaan snuffelen en wat mee kunt nemen om te proberen. Zelf heb ik veel gegokt door online te bestellen. Dat kan natuurlijk ook!

Veel brandplezier!

Yankee Candle Pink Dragonfruit

Oh enne… als je nog een vraag hebt kun je die natuurlijk altijd stellen. Bij mijn blogposts vind je ook handige tips die soms per merk verschillen.