Tips voor het branden van geurkaarsen

My Store koopzondag

Het gebruik van kaarsen kent iedereen wel natuurlijk, maar toch heb ik een aantal tips voor de fanatieke brander en voornamelijk voor het gebruik van geurkaarsen.

Geurkaarsen
In elk geval iedere vrouw heeft toch wel ooit in haar leven een geurkaars gekocht. Misschien vrijwel alle mannen ook?
Je kunt geurkaarsen zelfs in de supermarkt vinden. Het is vooral ’s winters erg knus om een kaarsje te branden en omdat je in dat seizoen niet fijn de ramen en deuren open kan zetten, kan het prettig zijn een geur in huis te verspreiden. Een geurkaars geeft niet zo sterk geur af als een waxmelt en is daarom prettiger als je bezoek krijgt of als jij of je huisgenoten niet van een al te aanwezige geur houden.

Prijzen
De geurkaarsen die ik op mijn blog review zijn over het algemeen vrij prijzig. Dit zijn vaak kaarsen met een zeer goede kwaliteit en, afhankelijk van het merk, een minder groot aandeel paraffine. Dus een stuk aangenamer voor je gezondheid. Ook is de kaars vaak sterker geparfumeerd en gaan ze langer mee. Omdat je deze kaars minder lang aan hoeft te steken om langer van de geur te genieten dan bijvoorbeeld bij een Ikea kaars. Ook zijn de oliën vaak van heel andere kwaliteit en ruik je een echt pure geur.

Geurkaarsen branden

Poolen
Het belangrijkste bij het branden van geurkaarsen vind ik het gelijkmatig smelten van de was, oftwel het poolen. Zo kun je het langste met je kaars doen. Als de was niet gelijkmatig smelt krijg je last van een tunnel. Dat is zonde, want zo houd je veel was over en dat betekent dat je die dus niet meer kunt gebruiken en ruiken. Een tunnel:

Geurkaars tunnel

Soms valt een beginnende tunnel nog te redden. Als je de randen zou smelten, zou de lont verdrinken. Dit kun je wel oplossen door overtollige was te verwijderen. Dit kan eenvoudig met een wattenbol maar eventueel ook met een mesje als de was nog niet volledig is gesmolten. Zo blijft de lont het redden en kun je de kaars toch gelijkmatig krijgen. Dat klinkt alsof het zonde is maar je kunt de verwijderde was bewaren en gebruiken als waxmelt in de brander.

Houd er rekening mee dat een kaars altijd het beste brandt op een plek zonder tocht en grote kaarsen met één lont een aantal uur de tijd nodig hebben om een waxpool te kunnen creëren.

Aluminiumfolie 
Als er een randje was niet wilt smelten, kun je de kaars nog een handje helpen.
Pak een stuk aluminiumfolie, vouw deze dubbel en vouw het om je kaars heen. Zorg dat een deel van de folie nog boven de kaars uitsteekt en vouw deze naar binnen zodat deze boven de vlam uitsteekt. Zorg dat er ongeveer 2 cm doorsnede open blijft voor de vlam. Als vuur geen zuurstof krijgt, gaat de vlam uit. Houd de kaars wel in de gaten want de aluminiumfolie zorgt dat er veel warmte bij de kaars blijft. Daardoor gaat de was sneller smelten en kun je dus een pool creeëren, maar het glas kan ook heel erg heet worden. Blijf er dus wel altijd bij!

Aluminiumfolie kaars
Als de was gelijkmatig smelt, noemen we dat een waxpool oftewel pool. Je zal deze term vaak tegen komen op mijn blog. Ik vind het altijd erg belangrijk dat mijn kaarsen “poolen”, zo gaan ze namelijk het langste mee. En hoe meer was smelt, hoe beter de geurafgifte is.

Een mooie waxpool:

Yankee Candle pool

Illuma lid
Om je vlam stabiel te houden en je pool te versnellen zijn er nog hulpmiddelen verkrijgbaar. Ik gebruik vaak een illuma lid omdat deze de vlam stabieler houden en je kaars daardoor gelijkmatiger smelt. Illuma lids worden geproduceerd door Yankee Candle en passen op de medium en large jars. Ook passen ze op de gelijke potten van Village Candle en Goose Creek maar ook op de small jars van Brigdewater Candle Company. Bovendien vind ik ze heel erg mooi en maakt het het plaatje compleet.

Mijn USA bestelling

Een illuma lid is helaas niet altijd de oplossing voor een protesterende kaars. Gelukkig zijn er nog andere hulpmiddelen zoals de lantaarn van Village Candle. Ik vind het zelf een afgrijselijk ding maar het werkt wel. De vervelendste kaars gaat er nog van poolen. Kijk wel uit alsjeblieft want dit ding wordt loeiheet! Pak het nooit zomaar vast! Deze lantaarn is te koop bij Kadoshop de Duizendpoot.

yankee-candle-season-of-peace

Lonten
Geurkaarsen zijn er met één of meerdere lonten. Hoe meer lonten, hoe sneller je een pool krijgt. Dit omdat er meer warmte bij de was komt. Yankee Candle doet bijvoorbeeld vrij lang (ongeveer 4 uur) over een pool met haar ene lont, terwijl een Bath & Body Works kaars slechts een half uur nodig heeft met drie lonten. Hoe meer lonten, hoe korter je brandduur. Je was verdampt namelijk sneller omdat het heter wordt.

Wat ook belangrijk kan zijn, is de lengte van de lonten. Soms vormen zich paddenstoelen op de lonten, deze kunnen in de was vallen als je ze er niet op tijd af haalt. Dit kun je met je vingers doen maar ook met een speciale lontenschaar. O.a. Yankee Candle verkoopt deze. Ik vind het zelf gemakkelijk in gebruik, Yankee Candle heeft namelijk een verdikte onderzijde gemaakt zodat je precies weet hoe kort je de lont moet knippen. Als je deze onderzijde op de (harde) was laat leunen en dan knipt heb je precies de goede lengte. Als je lont te lang is, kan de vlam nogal gaan walmen. Je krijgt dan roetaanslag op je glazen pot maar ook op je muren. Er wordt aangeraden je lont op een lengte van ongeveer 3 mm te houden.

Als jij geen paddenstoelen op je lonten krijgt, geen wilde, grote vlam krijgt en er geen roetaanslag op het glas komt zou ik je lonten lekker met rust laten.

Een paddenstoel:

Bridgewater Candle Company

Ik ruik niks?
Soms heb je een geurkaars te pakken die je slecht of gewoon helemaal niet ruikt. Dat is natuurlijk flink balen.
Het ligt eraan welke kwaliteit je hebt gekocht natuurlijk maar wat nog wel eens wil helpen is om de pot een aantal weken op zijn kop te bewaren. De olie kan dan wat naar boven bewegen en zo heb je kans dat je wat meer geur krijgt bij het branden. Dit werkt helaas niet altijd en al helemaal niet als de pot al jarenlang in je kast op zijn beurt wacht. Ook geef ik deze tip specifiek voor de betere merken geurkaarsen. Budget geurkaarsen heb ik nooit geprobeerd op hun kop te zetten om meer geur te krijgen tijdens het branden. Met deze kwaliteit moet je er rekening mee houden dat er weinig (dure) geurolie in de was gegoten is.
Ik heb zelfs al eens gehad dat de olie het deksel in lekt omdat de kaars niet rechtop stond. De olie kan zich dus echt verplaatsen en daarom wil deze truc nog wel eens werken.

Een jar met verplaatste olie (zie deksel):

Yankee Candle Root Beer Float

Heel veel brandplezier!
En heb je vragen? Stel ze gerust!